13 Şubat 2018 Salı

Karahisar Kalesi Afyonkarahisar/Turiye 685 merdivenin hikayesi

çok gezmiyoruz ama  gezdik mi tam geziyoruz. Bir kış günü Karahisar Kalesine çıkışımız çok mu ? Afyonkarahisar/Türkiye
685 merdiven yukarı 685 merdiven aşağı marş marş...


DSC_1740

Volkanik bir kaya kütlesi olan ve 226 m yükseklikteki kale, M.Ö.1350 yıllarında Hitit İmparatoru II.Murşil zamanında yapılmış. Seçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II.Selim’in emri ile Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.  Günümüzde üzülerek belirtiyorum neredeyse surlar haric hiçbirşey kalmamış. Fakat yukarıdan manzarayı seyretmek harika ve mutlaka yapılması gerekler listesine eklemelisiniz.

Kaleye çıkmadan önce Çavuşbaş Kalesi çevresinde eski ama iyi durumda olan tarihi evleri ve ulu cami ve Afyon Mevlevi hanesini görmeden çıkmayın.



DSC_4976

Mevlevihane Konyadan sonra yapılan 2. mevlevihane olma özelliğine sahip


DSC_4970

Halk arasında 40 direkli Cami olarak da bilinen ulu camiyi görmeden gitmeyin yapısı cidden çok farklı

DSC_4986

Ve yolculuğumuz başlıyor. burda uyarayım son mola yeriniz çayınızı için yukarıya kadar ne su nede yiyecek 685 merdiven sizi bekliyor ve gerçekten yorucu ama zevkli
Hadiiiii pesetmek yok....


DSC_4999


yukarı çıktıkça manzaranın güzelliği başka bir artıyor.
AMANNNN DİKKAT düşmeye kayma karşı dikkat edin


DSC_5079

Ve sona geldik mola yeri. Çay, su, meyve suyu basit atıştırmalıklar. Bu arada yanınızda birşeyler getirip yiyebilirsiniz. Ama lütfen çevreyi kirletmeyelim.

city panorama

Ve o yorgunluğa taze bir çay tam tavşan kanı, inanın orda çaya 50 TL deseler alırdım o yorgunluğun üstüne o çay dünyanın en güzel çayı gibiydi benim için. Heleki manzara karşısında keyifle içmek tadı kat ve kat artırıyor.


DSC_5093_1
city panorama

Biraz daha yukarı çıkalım ve zirvedeyiz. Zirveye çıkıp da uzaktan gururla gördüğümüz dalgalanan bayrağımızın fotoğrafını çekmeden inmek olmaz tabiki.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......

DSC_5150


Kalenin zirvesinde tarihi kalıntı neredeyse yok gibi. sadece surlar var onlarda restore edilmiş. Ama manzarası için mutlaka çıkılması gereken bir yer. Benim 2. çıkışım. Ve kesinlikle son olmayacak. Fotoğrafçı arkadaşlara mutlaka çıkmalı. Özellikle gün batımı altın saat zamanı harika oluyor. ilk çıkışım öğrenciyken. O zaman fotoğraf makinem yoktu tabi fotoğraf çeken akıllı telefonlarımızda :) Ama gün batım da çıkmıştım. üstünden 20 sene geçti hala o manzara aklımda. İnşallah 3. çıkışım ilkbaharda gün batımında çekeceğim fotoğraflarla yine buralarda olacağım. Şimdilik Hoşçakalın.

Haydi geriye dön.... hiç de sevinme 685 merdiveni inmek çıkmaktan hızlı olabilir ama daha yorucu. 

Bu arada buranın birde efsanesi var. Kaleye bir kez tırmanan yedi yıl Afyon'dan ayrılmazmış


3 yorum:

  1. Güzel gezmişsiniz... Harika da fotoğraflık malzeme varmış ki daha görmediklerimiz de vardır eminim. Bu güzel paylaşımınız ile bizi de biraz olsun memleketimizin güzellikleri hakkında bilgilendirdiğiniz için eksik olmayın... Daha nice yorgunluk kahvesi, çayı içecek huzur, mutluluk ve ağız tadı ile dileklerimle...

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık çok güzel olmuş. Fotoğraflar nefis

    YanıtlaSil
  3. Üstat güzel fotoğraflar güzel bir gezi yazısı emeğine sağlık.

    YanıtlaSil

Nikon micro 40mm f/2,8 makro lens ve sokaklardayız. Boyut mu önemli? yoksa işlevsellik mi?

Hani var ya şu meşhur laf... her yöne çekebildiğimiz. Boyutu mu? İşlevselliği mi? Nikonun en keskin lenslerinden biri ile karşınızdayım. D...